O KF – SYMBOLE PALATYNATU FURLANDII

ORTYL
KOMESA FURLANDII
z dnia 6 sierpnia 2013 roku

o symbolach Palatynatu Furlandii.

1. Ortyl określa wygląd Flagi Palatynatu Furlandii oraz zasady jej używania.
2. Przez używanie rozumie się każdą formę wykorzystania, w szczególności powielanie dowolną techniką oraz publikowanie na stronach internetowych.
3. Ilekroć w niniejszym ortylu jest mowa o barwie niebieskiej, rozumie się przez to barwę oznaczoną w standardzie:
– RGB 113,101,255;
– CMYK 56,60,0,0;
– Notacja HTML-owa #7165FF.
4. Ilekroć w niniejszym ortylu jest mowa o barwie żółtej, rozumie się przez to barwę oznaczoną w standardzie:
– RGB 251,255,65;
– CMYK 2,0,75,0;
– Notacja HTML-owa #FBFF41.
5. Ilekroć w niniejszym ortylu jest mowa o barwie zielonej, rozumie się przez to barwę oznaczoną w standardzie:
– RGB 69,206,117;
– CMYK 67,0,43,19;
– Notacja HTML-owa #45CE75.
6. Ilekroć w niniejszym ortylu jest mowa o barwie czarnej, rozumie się przez to barwę oznaczoną w standardzie:
– RGB 0,0,0;
– CMYK 0,0,0,100;
– Notacja HTML-owa #000000.
7. Ilekroć w niniejszym ortylu jest mowa o barwie złotej, rozumie się przez to barwę złotą określoną dekretem książęcym właściwym dla godła i flagi Zjednoczonego Księstwa Furlandii i Luindoru.

Barwy niebieska, żółta, zielona i czarna są barwami Prowincji.

1. Flaga Palatynatu Furlandii ma kształt prostokąta, przy czym stosunek jej boków wynosi 10 do 6, dłuższy bok stanowi podstawę flagi.
2. Flaga Palatynatu składa się z poziomo ułożonych pasów zielonego u góry i niebieskiego na dole, przedzielonych żółtym pasem tej samej grubości.
3. Na środkowym żółtym pasie widnieją symbole trzech czarnych herbów w obramowaniu podwójnym.

1. Flaga Palatynatu Furlandii stanowi własność Palatynatu Furlandii i podlega ochronie prawnej.
2. Uprawnienie do korzystania z flagi Palatynatu Furlandii może wynikać z dekretu książęcego.
3. Obowiązek korzystania z flagi przysługuje organom administracji Palatynatu Furlandii, które mają obowiązek umieścić flagę Palatynatu Furlandii na swoich witrynach internetowych.
4. Jeśli na terenie Palatynatu Furlandii flaga jest prezentowana wraz z jedną inną flaga to inna flaga jest umieszczana po jej lewej stronie.
5. Jeśli na terenie Palatynatu Furlandii flaga jest prezentowana wraz flagą Zjednoczonego Księstwa to jest umieszczana po prawicy flagi Zjednoczonego Księstwa. Jeśli wraz z flagą Zjednoczonego Księstwa na terenie Palatynatu Furlandii widniej również flaga Palatynatu Luindoru, znajduje się ona na równi z pozostałymi flagami po lewicy flagi Zjednoczonego Księstwa.
6. Jeśli na terenie Palatynatu Furlandii flaga jest prezentowana wraz z 4 lub więcej flagami, wszystkie one prezentowane są na równi.

1. Małym godłem Palatynatu Furlandii jest tarcza w kolorze złotym z czarnym orłem, z czerwonymi pazurami, dziobem i głową zwróconą w lewo, zwieńczony koroną w kolorze złotym.
2. Dużym godłem Palatynatu Furlandii jest wizerunek określony w ustępie poprzedzającym wpisany w płaszcz książęcy, tarczę godła trzymają dwa złote lwy stojące na postumencie zwrócone w jej stronę. Po środku małe godło Palatynatu Furlandii.
3. Do obowiązku korzystania z godła Palatynatu Furlandii stosuje się odpowiednio art. 4 ust. 3.

Pieczęć Palatynatu Furlandii stanowi okrąg z koroną na szczycie, napisem w otoku zawierający po prawej stronie słowo “FURLANDIAE”, natomiast po lewej“PRINCIPATUS” oraz szarfę u dołu okręgu o treści “CURIA DUCIS”. Po środku pieczęci znajduje wizerunek orła.

Symbole są otaczane czcią i szacunkiem przez wszystkich mieszkańców Palatynatu Furlandii oraz jego instytucje.

Ortyl wchodzi w życie 6 sierpnia 2013 roku.

(-) sir Otton van der Berg
Komes Furlandii