DK – INSTYTUCJE RYNKU PRACY

DEKRET KSIĄŻĘCY
z dnia 25 listopada 2012 r.
[tj. z dnia 7 lipca 2013 r.]

o instytucjach rynku pracy.

Ja, Martin diuk de Joustin Książę Zjednoczonego Księstwa Furlandii i Luindoru z Woli Jego Królewskiej Mości Artura Piotra, Króla Dreamlandu mając na uwadze dobro Zjednoczonego Księstwa, jednocześnie wychodząc na przeciw problemom związanym z aktywizacją mieszkańców Zjednoczonego Księstwa

stanowię, co następuje:

1. Dekret określa zasady działalności instytucji rynku pracy i narzędzia wspierające rynek pracy.
2. Ilekroć w niniejszym dekrecie jest mowa o:
(1) osobie bezrobotnej, domniemywa się, że jest nią obywatel Królestwa zamieszkujący Zjednoczone Księstwo Furlandii i Luindoru, zwane dalej „Zjednoczonym Księstwem”; i na oficjalnych serwisach internetowych Królestwa jak i prowincji oraz innych podmiotów działających na ich terenie nie można znaleźć informacji o pełnieniu określonej funkcji, za którą należne jest wynagrodzenie oraz na forum Królestwa nie ma informacji o powołaniu tej osoby na żadne stanowisko,
(2) pracodawcy, rozumie się przez niego każdy krajowy organ administracji lub instytucję mu podlegającą oraz przedsiębiorstwo posiadające siedzibę lub prowadzącą działalność gospodarczą na terenie Zjednoczonego Księstwa.

1. Tworzy się Biuro Pracy, którego zadaniem jest przeciwdziałanie bezrobociu, wspieranie zatrudnienia i przedsiębiorstw działających na terenie Zjednoczonego Księstwa, które zatrudniają pracowników.
2. Biurem Pracy z urzędu kieruje Marszałek Książęcy.
3. Obsługą Biura Pracy zajmuje się Kancelaria Książęca.

1. Biuro Pracy w szczególności:
(1) (skreślony)
(2) Realizuje program staży.
(3) Współfinansuje koszty pracownicze w przedsiębiorstwach.
(4) Przyznaje granty na rozpoczęcie działalności gospodarczej przez osoby bezrobotne.
2. Właściwy organ Biura Pracy, może w zakresie przeciwdziałania bezrobociu i wsparcia zatrudnienia, realizować inne zadania niż te określone w ust. poprzednim, po uzyskaniu zgody Księcia Zjednoczonego Księstwa.

Osoba bezrobotna ma prawo do:
1. (skreślony),
2. Odbycia stażu u wybranego pracodawcy przez ustalony z nim okres, jednak nie dłuższy niż 3 miesiące,
3. Otrzymania grantu na rozpoczęcie działalności gospodarczej.

(skreślony)

1. Osoba bezrobotna chcąc odbyć staż składa wniosek do wybranego pracodawcy i właściwego organu Biura Pracy.
2. Wniosek o skierowanie na staż powinien zawierać:
(1) Imię i nazwisko,
(2) NIM,
(3) informację o dacie rejestracji w CRM,
(4) informację o miejscu, w którym osoba bezrobotna chce odbyć staż,
(5) informację o oczekiwaniach odnośnie zakresu wykonywanych zadań u pracodawcy w okresie odbywania stażu,
(6) planowany okres stażu.
3. Organ Biura Pracy ma 14 dni na rozpoznanie wniosku pod warunkiem zgody pracodawcy wskazanego we wniosku.
4. Za okres odbywania stażu stażyście przysługuje stypendium w wysokości 1.200 D miesięcznie płatne z środków Biura Pracy.
5. Pracodawca, u którego odbyć ma się staż ma obowiązek informować Biuro Pracy o przebiegu stażu, w tym w szczególności o przerwaniu stażu i okolicznościach jego zakończenia.
6. Staż kończy się samoczynnie w momencie:
(1) końca okresu odbycia stażu,
(2) podjęcia zatrudnienia przez stażystę u dowolnego pracodawcy.

1. Osoba bezrobotna chcąca rozpocząć prowadzenie działalności gospodarczej składa wniosek o przyznanie grantu do właściwego ze względu na siedzibę przedsiębiorstwa organu Biura Pracy.
2. Wniosek powinien zawierać:
(1) Imię i nazwisko,
(2) NIM,
(3) Nazwę przedsiębiorstwa,
(4) NIFI,
(5) adres siedziby przedsiębiorstwa,
(6) planowany zakres i rodzaj działalności, krótki opis wytwarzanych produktów lub świadczonych usług oraz plan finansowy (prognozowane koszty i opis sposobu sprzedaży).
3. Organ Biura Pracy ma 14 dni na rozpoznanie wniosku.
4. Grant wynosi do 20.000 D.

Osoby bezrobotne mogą korzystać równocześnie z każdej formy pomocy określonej w art. 4.

1. Pracodawca będący przedsiębiorstwem i zatrudniający pracowników ma prawo do pokrycia części lub całości kosztów związanych z ich zatrudnieniem, w tym:
(1) wynagrodzenia zasadniczego,
(2) wyposażenia stanowiska pracy, przez które rozumie się budowę, remont lub modernizację strony internetowej pracodawcy.
2. Wniosek o pokrycie kosztów zatrudnienia pracowników składa się do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania pracownika organu Biura Pracy.
3. Wniosek powinien zawierać:
(1) Nazwę przedsiębiorstwa,
(2) NIFI,
(3) adres siedziby przedsiębiorstwa i miejsca prowadzenia działalności,
(4) adres strony internetowej, jeżeli przedsiębiorstwo posiada,
(5) imiona i nazwiska oraz numery NIM pracowników, których koszty pracownicze mają być pokryte,
(6) wnioskowaną kwotę dotacji przypadającą na jednego pracownika (w kwocie tej powinny mieścić się wszystkie koszty zatrudnienia) w ujęciu miesięcznym,
(7) okres finansowania przez Biuro Pracy,
(8) krótki opis korzyści z tytułu uzyskanej pomocy.
4. Dotacja na pokrycie kosztów zatrudnienia:
(1) może być przyznana maksymalnie na 6 miesięcy,
(2) wynosi 100% wnioskowanej kwoty przypadającej na jednego pracownika, ale nie więcej jak 7.000 D.
5. Dotacja płatna jest jednorazowo w całości.
6. Jeżeli organ Biura Pracy stwierdzi, że zatrudnienie dowolnego pracownika, którego koszty pokrywa w ramach dotacji, ustało u tego pracodawcy przed zakończeniem okresu dotowania, ma prawo domagać się zwrotu pozostałej części dotacji.

Dekret wchodzi w życie w dwa dni od ogłoszenia.

(-) Martin diuk de Joustin
Książę Zjednoczonego Księstwa