Kultura

Najważniejsze miejsce wśród zajęć mieszkańców Księstwa zajmuje kultura. To dzięki niej Księstwo zapewnia sobie taki, a nie inny wizerunek. A jaki on jest? Jak Ty widzisz Unię Saudadzką? Księstwo Furlandii i Luindoru jest prowincją o długiej tradycji i wielkim dziedzictwie narodowym, będącym spuścizną po dwóch prowincjach: Furlandii i Luindorze. Informacje o tym, czym charakteryzują się te krainy znajdziesz w ich serwisach (serwis furlandzki, serwis luindorski).

Aktywność kulturalna jest, obok pracy w administracji publicznej, jedną z najbardziej popularnych form samorealizacji w Księstwie Furlandii i Luindoru. Możliwości spełniania swoich planów w tym zakresie jest po prostu mnóstwo. Mieszkańcy najczęściej zajmują się twórczością artystyczną: publikują swoje teksty literackie (wiersze, opowiadania itp.), grafiki, rysunki, plakaty i wiele, wiele innych. Prowadzą również prace historyczne i archeologiczne, odsłaniając przed nami skarby historii. Tworzą kulturę materialną w postaci dóbr dziedzictwa narodowego formy trwałej, jak budynki, budowle, rzeźby i inne skarby przechowywane w muzeach i galeriach lub kolekcjach prywatnych. Równie często zajmują się muzyką i rozrywką, a nawet kulturą fizyczną. Sport emocjonuje wszystkich w wielkim stopniu, dlatego cieszy się zawsze niesłabnącym zainteresowaniem. Główną dyscypliną sportu w Księstwie jest oczywiście piłka nożna. Oprócz tego nie bez znaczenia jest jeszcze kultura dworska i ziemska: życie na Dworze Książęcym, na dworach lokalnych możnowładców jak i w lennach to nie lada atrakcja!

Wszystkie powyższe dziedziny życia kulturowego mogą być uwidaczniane odbiorcom w różny sposób. Księstwo Furlandii i Luindoru dba o to, aby istniały i aktywnie pracowały na jego terenie różne instytucje kultury, które zapewnią twórcom i działaczom nieskrępowane pole do ekspresji, rozwoju swych talentów i dawać będą upust fantazji i zapału. Najważniejsze z nich znajdziesz w wykazie w menu bocznym. Zajrzyj do nich, zwiedzaj, by następnie z widza stać się ich aktywnym współtwórcą.