Święto Konstytucji

ATVING

26 stycznia 2013 roku.

Drodzy obywatele,

8 stycznia 2013 roku obchodziliśmy święto Konstytucji – z uwagi na czas regencji podjęto decyzję, że oficjalnych obchodów święta nie będzie. Pierwszy rok pod rządami tej Konstytucji upłynął spokojnie, a i dał nam wszystkim satysfakcję z tego, że jej zapisy, które określają luźne ramy ustroju Prowincji nie powodują kłopotów przy stanowieniu prawa i nie krępują władz Prowincji i Palatynatów. Cieszę się, że ten sprawdzian zdaliśmy na 5 z plusem.

Tradycją już jest, że przy okazji większych uroczystości nadaje się specjalne odznaczenia, które mają za zadanie uhonorować społeczność lokalną, a także obywateli Królestwa szczególnie zasłużonych dla naszej małej społeczności. Zaznaczyć należy, że jest to praktycznie jedyna forma podziękowania za wkład jaki poszczególne osoby wnoszą w rozwój Prowincji za co szczególnie dziękuję i proszę o dalsze, niezbędne wsparcie. Nie odbiegając od tej radycji pragnę i tym razem nadać specjalne odznaczenia, tym razem po raz pierwszy nadany zostanie najwyższy order Zjednoczonego Księstwa – Order Szachownicy.

Odznaczonym gratuluję.

(-) Martin książę de Joustin