Skład Unii

K

sięstwo Furlandii i Luindoru ma bogatą przeszłość pod względem doświadczeń ws. struktury podziału terytorialnego. Księstwo Furlandii posiadało w swojej strukturze vicesgerencje: północną i południową. W Księstwie Luindoru wykształciły się marchie. Następnie, w latach 2012-2015, połączone ze sobą prowincje były ogromną mozaiką pod względem podziału terytorialnego. W tamtym czasie Księstwo Furlandii i Luindoru składało się z Domeny Książęcej (terenów obejmujących miasta książęce wraz z przyległościami), dwóch palatynatów: furlandzkiego i luindorskiego, oraz z lenn. W wyniku pierwszej poprawki do Konstytucji Księstwa wprowadzonej w październiku 2015 roku palatynaty zostały zniesione, a ich ziemie przejęła Domena Książęca. Dalsze zmiany pociągnęły za sobą możliwość tworzenia powiatów z ośrodkiem w tym mieście, w którym zatrudniony jest jego zarządca. W wyniku tych zmian obecny system podziału terytorialnego kraju jest następujący:

1. Domena Książęca – jest to obszar administracyjnie podległy tylko Księciu lub mianowanym przez niego urzędnikom (tzw. zarządcom w Domenie), który może obejmować miasta, zamki, wsie i nieruchomości zakładów książęcych (firm produkujących głównie płody rolne, leśne, spożywcze itp. dla Dworu Książęcego). W skład Domeny Książęcej wchodzi większa część prowincji.
  2. Powiaty – jednostki podziału administracyjnego Księstwa tworzone na bazie miast, których zarządcy wyróżniają się w ich rozwoju i gotowi są rozwijać także okoliczne tereny. Obecnie istnieją trzy powiaty: Dolna Alha, Trzygrodzie i Permenia.
  3. Lenna książęce – to ziemie wasalne nadane przez Księcia zasłużonym arystokratom, którzy mogą nimi swobodnie rozporządzać z wyjątkiem odsprzedaży tytułu własności do lenna. Mimo to lenna są dziedziczne. W dziejach Księstwa powstało dotąd 5 takich jednostek, niestety większość z nich już nie istneije. W czasie przeszłym można mówić o Marchii Dhatar, Hrabstwie Ermeny, Baronii Rodo, Marchii Alizon, Marchii Toussaint i powstałym z tych dwóch ostatnich Landgrafstwie Alizon-Toussaint. Obecnie istniejącymi lennami są: Hrabstwo Floresji i Baronia Nadnetawii – oba położone w Furlandii.