Hrabstwo Ermeny zostało utworzone dnia 15 marca 2013 roku na podstawie postanowienia książęcego o nadaniu ziemi Jego Ekscelencji Hansowi wicehrabiemu von Witt, mieszkańcowi Alhambry (Palatynat Furlandia). Decyzja o nadaniu ziemi opierała się na Prawie lennym Zjednoczonego Księstwa Furlandii i Luindoru. Stolicą hrabstwa jest Osada Ermena polozona nad Morzem Południowofurlandzkim.

Hrabstwo Ermeny położone jest w Palatynacie Furlandzkim, w północnej części wyspy Wielka Furii i obejmujące obszary Półwyspu Helmarskiego, Wzgórz Ermeńskich i Niziny Erycyjskiej.

Kraina ta oblewana jest przez Morze Południowofurlandzkie na zachodzie, Cieśninę Alhambryjską na północy oraz Morze Zdradliwych Wód na wschodzie, z granicą lądową oddzielającą lenno od pozostałych terenów palatynatu biegnącą równoleżnikowo od punktu znad Morza Południowofurlandzkiego o współrzędnych geograficznych w przybliżeniu: 61°W, 16°N linią po łuku w głąb lądu do stóp Wyżyny Pizyńskiej, następnie odbijając w kierunku północno-wschodnim, do punktu nad Morzem Zdradliwych Wód o współrzędnych geograficznych w przybliżeniu: 59°W, 16°N.

Najwyższym punktem wysokościowym jest góra Erg (784 m n.p.m.). Dużym zainteresowaniem wśród turystów cieszy się także góra Witt (751 m n.p.m.) nazwana tak od imienia rodowego hrabiego, zamieszkałego w pobliskiej osadzie. Największym jeziorem jest znajdujące się na południowym wschodzie Jezioro Zakola, a najdłuższą rzeką Erycja, której źródło znajduje się w Wzgórzach Ermeńskich jednak ujście leży poza granicami hrabstwa.